Međunarodno priznati ispiti iz engleskog jezika

Uspešnim polaganjem ispita dobijaju se sertifikati za engleski jezik kao dokaz nivoa znanja.

Cambridge ispiti

FCE - First Certificate in English

Ovo je najpopularniji od Kembridž ispita i može da poveća profesionalne mogućnosti ili buduće obrazovanje.
Polaganje se sastoji iz četiri segmenta: čitanje i upotreba engleskog jezika, pisanje, razumevanje slušanja i govor. Za polaganje potreban je B2 nivo znanja engleskog jezika.

BEC-V - Business English Certificate Vintage

Ovim sertifikatom dokazuješ svojim poslodavcima da tvoje znanje poslovnog engleskog jezika omogućava uspešno obavljanje posla u međunarodnim uslovima. Sertifikat daje prednost kod dobijanja posla u mnogim kompanijama. Za polaganje potreban je B2 nivo znanja engleskog jezika.

CAE - Certificate of Advanced English

Preko 6000 hiljada obrazovnih institucija širom sveta prihvata ovaj sertifikat kao dokaz naprednog znanja engleskog jezika. Provera jezika na ispitu traje 4 sata i kreće od formalne poslovne korespodencije, preko letimičnog čitanja važnih izveštaja do pisanja beleški kolegama. Za polaganje potreban je C1 nivo znanja engleskog jezika.

BEC-H - Business English Certificate Higher

Ovim sertifikatom dokazuješ svojim poslodavcima da si ovladao naprednim znanjem jezičkih veština poslovnog engleskog jezika, neophodnog za menadžment firme. Za polaganje potreban je C1 nivo znanja engleskog jezika.

CPE - Certificate in Proficiency in English

Ovo je najstariji, najpoznatiji i najzahtevniji ispit. Potreban nivo znanja je vrlo visok. Zahtevaju ga mnogi univerziteti u Britaniji, a izuzetno je cenjen u poslovnim kompanijama i institucijama po svetu. Za polaganje potreban je C2 nivo znanja engleskog jezika.

Testovi nivoa znanja engleskog jezika

TOEFL - Test of English as a Foreign Language

Standardizovani test kojim se određuje nivo znanja engleskog jezika kod govornika kojima engleski nije maternji jezik. Traži se za upis na univerzitete u SAD i Kanadi. Ispit priznaju mnoge akademske i profesionalne institucije širom sveta.

Polaže se isključivo preko interneta u za to ovlašćenim institucijama. Testiranje traje preko tri sata. Rezultati testiranja se objavljuju na internetu dve nedelje nakon polaganja, a kandidat dobija rezultate i poštom. Rezultati važe 2 godine.

IELTS - International English Language Testing System

Standardizovani test za određivanje nivoa znanja engleskog jezika za govornike kojima engleski nije maternji jezik. Traži za upis na univerzitete u zemljama gde se govori engleski osim Amerike a traže ga i kompanije širom sveta prilikom zapošljavanja. Polaže se pismeno i usmeno. Sertifikat važi 2 godine.

U svetu a sve češće i kod nas nijedna kompanija, univerzitet ili institucija ne proverava samostalno znanje engleskog jezika kod zapošljavanja, upisa na studije ili u drugim prilikama kada se zahteva znanje engleskog jezika. Traže se sertifikati kao dokaz nivoa znanja jezika a vrlo često se navodi i minimalno prihvaljiva ocena sa kojom je položen ispit.

Kembridž sertifikati se stiču polaganjem odgovarajućeg ispita. Ispit se polaže u ovlašćenoj instituciji. Ispitni materijal se šalje u Veliku Britaniju na ocenjivanje, a rezultat se dobija posle izvesnog vremena. Ocena sa kojom je položen ispit određuje da li se može dobiti ciljani sertifikat ili ne.

Testovi nivoa znanja se rade uglavnom elektronskim putem u za to ovlašćenim institucijama. U tom slučaju se do rezultata dolazi brže.

Testovi određuju na kom nivou je vaše znanje engleskog jezika. Dobijanje ovih sertifika nije uslovljeno ocenom ali se može desiti da ocena koju ste dobili nije ona koju ste želeli.

Sertifikati su ograničenog trajanja u zavisnosti od tipa. Znanje se vremenom menja a oni dokazuju znanje u momentu polaganja ispita.

kembridž diplome

Imati sertifikat samo kao dokument nije dovoljno ako podaci o vašem znanju ne ispunjavaju zahtevane uslove u slučajevima kada se traži sertifikat kao dokaz.

Zato je najbolji način, da se dobije visoka ocena ili maksimalni broj bodova na ispitu, temeljna priprema za polaganje koja će vas spremiti da ispit položite sa najboljim rezultatom.